Omicron Campus, Klaus (AT)

The Omicron Company, a world leader in the electric energy sector, wanted to enlarge its headquarters in Klaus in Vorarlberg. The ambition was to implement an innovative workplace design. The structural engineering of the new building was designed with 200 workstations, set along the existing building frame.
The framework was made with reinforced concrete and the facade composed of prefabricated wooden modules. Six internal courts, opening onto a central passage on either side, bring transparency and natural light into the center of the building. The offices all give onto a corridor or a terrace. Sculpture spaces punctuate the circulation, offering several meeting or relaxation spots.
Environmental quality is placed at the heart of this project. It was built using local and non-toxic materials, with a hydraulic heat transfer system between the various parts of the building, elaborate solar protection devices and green patios and roofs. The facade that gives on to the street is entirely covered with photovoltaic cells, displaying the philosophy of the company.

Client: Omicron electronics GmbH
Location: A-6833 Klaus, Oberes Ried 1
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project management: Peter Nussbaumer, Roman Österle
Construction: 2012-2014
Area: 12,770 m²
Ecology: energy consumption 22 kWh/m²/year
Capacity: 200 working places

Awards
2016 Austrian National Award for Architecture (nomination), 2015 ZV client’s award

Partner
structural engineering concrete: GBD, Dornbirn / structural engineering timber: Merz Kley Partner, Dornbirn / HAVCR: e-plus, Egg / building physics: Team GMI, Schaan / electronics: Hecht, Rankweil / lightings: Bartenbach, Aldrans / daylight hotspots: Border Architecture, Amsterdam / acoustics: Müller BBM, Planegg / sculptures hotspots: Eichinger, Vienna; Rauch, Schlins; Heringer, Laufen / photovoltaics: Sunovation, Elsenfeld /// photos: © Bruno Klomfar