MGC Plaza, Vienna

The positioning of the slender high-rise buildings on Leopold-Böhm-Straße and the basement building on Döblerhofstraße enables a generous structure of open spaces with a clear urban design that forms a « green centre » of the new quarter.
From an urban perspective, the new residential park represents the link between the mixed use of the surroundings and the new residential quarter to be established. It fits in perfectly with the superordinate green and open space network, which offers attractive pedestrian connections to the closest green areas and infrastructures, such as the underground connection.
The urban design includes three elegant, equally high residential towers with a height of 120 metres and a floor space of about 30 by 30 metres. The towers are arranged linearly and have intermediate distances of 30 metres. Vis à vis the concise towers is the basement building with a south-facing kindergarten, as well as retail space on the ground floor (including café and outdoor area) and basement. In addition, a ‘use-neutral’ building structure allows for a wide range of possibilities, such as offices, practices and law firms.

Client: MGC GmbH in cooperation with the City of Vienna
Architecture: Dietrich | Untertrifaller with Riegler Riewe and schneider+schumacher
Competition: 2014
Area: 69.650 m²

Partner
structural engineering: Bollinger Grohmann Schneider, Vienna / landscape: Land in Sicht, Vienna / rendering: Riegler Riewe, Graz