Via donau Administration, Aschach a.d. Donau (AT)

The long, one-story structure perfectly and naturally merges into the existing ensemble on the banks of the Danube. Yet it successfully redefines the place, recharges it and provides it with a new unique identity. Floating on a “high-water platform”, its subtle elegance radiates far into the river basin and reflects the interplay between longitudinal wood volumes and transversed rural massive buildings.
The roof gable is slightly tilted and lifted to underline the main entrance accessible by ramps. The foyer and the multifunctional seating room are connected to the front terrace to be clearly visible and enhanced to high quality spaces. The wide vertical wooden lamellas to the Danube underline the character of the volume and serve as a shading system to prevent overheating in summer. The roller blinds need to be used only at midday, so that a clear view at the water is guaranteed.

Client: via donau – Österreichische Wasserstraßen GmbH
Location: A-4082 Aschach an der Donau
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project management: Catharina Maul
Competition: 2016
Construction: 2017-2018
Area: 564 m²
Capacity: 16 work places

Partner
structural engineering concrete: Gerhard Gschwandtl, Vienna / structural engineering timber: DI Kurt Pock, Klagenfurt / building physics: IBO Österreichisches Institut für Bauen und Okologie, Vienna / electronics: RoomBuus, Linz / landscape: Kieran Fraser, Vienna /// photos: Bruno Klomfar