Laxenburger Straße, Vienna (AT)

The property south of Vienna’s central station is well connected to the public and individual traffic network. Generous public places enhance the location. On the site, divided into five parcels, construction height is permitted up to 35 meters along the main street, allowing the project to play on the vertical dimension. The two-storied base zone is home to small shops, a supermarket and offices offering many opportunities to reclaim and revitalize the public space. According to the pathways that create a semi-public inner courtyard, we divide the southern block and free the Gösserhalle.

Client: S + B Plan & Bau GmbH
Location: A-1100 Vienna, Laxenburgerstrasse
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project management: Rainer Beer
Competition: 2013
Construction: 2019-2022
Area: 22,508 m2
Capacity: 318 apartments, 276 underground parking places, local suppliers, retail, offices, gas station

Partner
structural engineering: KS Ingenieure ZT GmbH, Vienna / HAVCR: TGA Engineering, Vienna / building physics: Dr. Pfeiler, Vienna / fire protection: Kunz, Vienna / rendering: Expressiv, Vienna

Block-bolt Organization on a glass Pedestal

On the predominantly ‘glass’ pedestal, two different architectural themes can be discerned, depending on the building site. While the bar is structured by a ribbon-like façade (horizontal precast concrete elements), the block shows a perforated façade (plaster).

The Gösserhalle is listed as a historic monument (built in 1902). As part of the ensemble, it is partially used as a cultural and event location.

Social Mix and Cultural Offerings

The city of Vienna desires a mixture of 50 % affordable and free financed apartments. The apartments are double-sided, optimally lit and offer various views of the city or the inner courtyard. The facades are closed to the street and open with balconies to the quieter areas. Most homes have a double orientation. They enjoy maximum sunshine and multiple views of the city and courtyard. At street side, the majority of the buildings rise at 7 meter above street level, while the courtyard apartments are duplex and have a garden.

 

The Gösserhalle retains its original expression, but the interior is renewed due to the changed function.

L0
L2
Section

Urban planning Model “Neues Landgut Favoriten”

The project is part of the urban development “Neues Landgut Favoriten”, which envisages a mixed residential area with an educational campus on the site close to the city center. The connection to the main railway station and the Columbusplatz quarter as well as a generous central green space and an urban entrance create a new center for the district. The Gösserhalle and other historic halls provide identity and act as catalysts for the revitalization of the quarter. The focus is on non-commercial uses.

 

A central public park and green inner courtyards help to upgrade the quarter. Social variety is promoted and enables diverse housing and active neighborhoods, supported by professional neighborhood management. The ground floor zones around the center are actively used. In addition to shops and restaurants, there is also space for social facilities. Working groups are set up among the residents who, together with the neighborhood management, can help shape the use of the non-commercial areas on the ground floor and the design of the inner courtyards.

Smart City Aspects

Resource-conserving mobility and the expansion of the “city of short distances” are in the foreground. These include Car-Sharing services, sufficient bicycle parking and an attractive network of paths for pedestrians and cyclists, as well as local amenities and leisure activities in the immediate vicinity.

 

Efficient use of energy and supply through renewable energy sources are further foundations of climate- and resource-friendly construction. Extensive green areas, light-colored materials and shading reduce heating and create a pleasant living climate.