Student Residence, Palaiseau (FR)

In immediate proximity to the École Polytechnique elite university, the residence offers students a living space in green surroundings. The identical cubic buildings are arranged evenly across the park-like grounds. The green areas, lushly planted with trees and native plants unite the residence into a harmonious ensemble.
All buildings have the same typology: four residential levels above a recessed ground floor with generously glazed communal areas opening onto the park. A central atrium with skylight provides access to the apartments. The spatial concept offers room for student community life and at the same time privacy and retreat in the apartments. On the facades, concrete structure, anodised aluminium panels and panorama windows provide variety. With its simple yet innovative design, this “inhabited park” enriches the southern edge of the university campus.

Client: CDC Habitat
Location: F-ZAC de la Vauve, Palaisea
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project Management: Laure Finck
Competition: 2017, 1. prize
Construction: 2020-21
Area: 7,200 m²
Capacity: 298 student apartments, 2 free apartments, 325 parking spaces

Partner
structural engineering: Bollinger Grohmann, Paris / building services: Amoes, Paris / costs: Axio, Paris / landscape: Atelier Jours, Paris /// renderings: Dietrich | Untertrifaller