Public Library, Dornbirn (AT)

The library of the town of Dornbirn was designed as an inter-generational sharing, meeting and learning space. It promotes reading and the practice of languages, the exploration of computerized research methods and new forms of communication.
The ovoid shaped pavilion was established autonomously and seems to have been placed in the park from above. It stands out expressively among the rectangular shapes of the surrounding buildings. The external path crosses the building, which then becomes a public space. It leads directly to the double height reception area that is flooded with natural light by its central patio. The open-access area on both levels is flexibly organized around the atrium.

A lattice of prefabricated ceramic elements is mounted on a steel frame at a distance of 70 cm from the glazed facade. The ornaments are inspired by books arranged on shelves, but are also reminiscent of the geometric brick patterns of old farm buildings. At night, the light filtered by these moucharabys offers an open image of the park and the city.

Client: Stadt Dornbirn
Location: A-Dornbirn, Schulgasse 44
Architecture: Dietrich | Untertrifaller with Christian Schmölz
Project management: Peter Nussbaumer, Christopher Braun
Competition: 2015
Construction: 2018-2019
Area: 1,365 m²

Partner
structural engineering: gbd, Dornbirn / HAVCR: Messner, Dornbirn / building physics: Weithas, Hard / electronics: Hecht, Rankweil / soil mechanics: 3pgeo, Bregenz / landscape: Balliana-Schubert, Zurich / rendering: Expressiv, Vienna