Qulumbus, Klaus (AT)

With a view to careful redensification, we are building the Qulumbus residential and commercial building in the center of the Vorarlberg municipality of Klaus. The project consists of two different structures, connected by an underground garage. The street-facing three-story, crystalline cube houses commercial areas on the first floor and eight rental apartments above. The smaller rear building contains another four apartments.

The buildings are constructed of solid wood. Only the base and ceilings are made of reinforced concrete, the exterior walls and gable roof are entirely build of wood. The facade is clad with dark glazed wooden slats. The light wood of the window frames and the walls and ceilings of the deeply cut loggias form an attractive contrast.

The green roof of the underground garage forms a sheltered courtyard for the residents. The permeable arrangement of the two structures ensures an optimal distribution of space, light and sun, privacy and community.

Client: Exposé Immobilien GmbH
Location: A-6833 Klaus, Walgaustraße,
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project Management: Peter Nußbaumer, Martina Simoncini
Construction: 2021-2022
Area: 1,024 m²
Capacity: 12 apartments, 2 commercial areas, underground garage

Partners
statics: Mader+Flatz, Götzis / building physics: Spektrum, Dornbirn / geotechnics: BGG Consult, Hohenems / building services: Marte Diem, Bregenz / electrics: IB Brugger, Thüringen / builder: Nägele Hoch- und Tiefbau, Röthis /// renderings & photos: Dietrich | Untertrifaller