Lineaar – Mixed Use, Aarau (CH)

Hybrid mix adjacent to the Aarau railway station: The dispersed perimeter development houses a railway depot, retail and restaurant area, and up to four residential floors above, shielded with balcony access from traffic noise. The ribbon-shaped formation of the façades offers some homogeneity to the mixed-use ensemble.
The complex was built in a residential and commercial neighborhood, rising from a common base with R+1 above the new railway station, along the Wynental-Sunental train line. Four floors of residences and offices are protected towards the north by corridors that shut out the railway and road circulation noise. This first building bends in an obtuse angle and a second lower plot, which is bordered by a narrow street leading to the station, closes the resulting central space. The apartments towards the south open on to the interior court with large loggias. On the street side, the ground floor shops and restaurants create an interesting public area. The composition of the facades in flowing horizontal stripes gives the unit a homogeneous character, in spite of the very different functions that exist there side by side.

Client: ASGA Pensionskasse
Location: CH-5000 Aarau, Hintere Bahnhofstrasse 79
Architecture: Dietrich | Untertrifaller | Stäheli
Project management: Susanne Gaudl
Competition: 2004
Construction: 2008-2010
Area: 8,240 m²
Capacity: 48 apartments, offices, retail space and railway depot for 6 trains

Partner
general contractor: Rhomberg, St. Gallen / structural engineering: Bayeler, Bern / building physics: Siag, St. Gallen / geo technics: Ziegler, Zürich / landscape: Balliana Schubert, Zürich /// photos © Bruno Klomfar