Laxenburger Strasse, Vienna (AT)

The property south of Vienna’s central station is well connected to the public and individual traffic network. Generous public places, surrounded by several buildings, enhance the location. On the site, divided into five parcels, construction height is permitted up to 21 m, and 35 m along the main street, allowing the project to play on the vertical dimension. The basement houses on a double level are home to small shops, a supermarket and offices offering many opportunities to reclaim and revitalize the public space. On this side, the majority of the dwellings rise above the basement floor at 7 m above street level, while the courtyard apartments are duplex and have a garden. The facades close on the high traffic streets but open with swing balconies and large bays on the calmer interior spaces. Most homes have a double orientation. They enjoy maximum sunshine and multiple views of the city and the heart of the island.

Client: S + B Plan & Bau GmbH
Location: A-1100 Vienna, Laxenburgerstrasse
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project management: Rainer Beer
Competition: 2013
Construction: 2019-2022
Area: 22,508 m2
Capacity: 318 apartments, 276 underground parking places, local suppliers, retail, offices, gas station

Partner
structural engineering: KS Ingenieure ZT GmbH, Vienna / HAVCR: TGA Engineering, Vienna / building physics: Dr. Pfeiler, Vienna / fire protection: Kunz, Vienna / rendering: Expressiv, Vienna