Alpine resort Rote Wand, Lech-Zug (AT)

Set back from the main tourist trail lies Zug, once a small hamlet with a church, schoolhouse and a few farmhouses. In contrast to most of the other high-alpine tourist destinations, this place has retained its village atmosphere with a population of less than 100, in which the old buildings have additionally set the benchmark for the new structures in the decades that the holiday resort developed from a farming village.

Hotel Rote Wand
The “Rote Wand” hotel started out as a guest house, which has developed into a resort with five houses today. Since 2007 our practice has been entrusted with regular modernization and expansion initiatives, which are part of a long-term development approach based on high-quality architecture and local crafts.
The three main buildings are connected by a common base, which houses the indoor swimming pool and wellness area. The Dependance (2009) and the Apartment House (1999) are also connected underground to the main building. Due to its dominance in the village, the building complex of the Hotel “Rote Wand” makes an essential contribution with this conversion and formulates a concise alternative to the widespread “Alpine standard style”.

Altes Schualhus
The nearly 250-year-old school building in Lech-Zug was empty for a long time before Joschi Walch, owner of the hotel “Rote Wand”, commissioned our practice to convert the building. After only four months of construction, the “Alte Schualhus” opened in July 2015 and now completes the hotel complex. The gastronomic use – a snack bar on the ground floor and a gourmet restaurant with a show kitchen on the upper floor – required numerous conversions and fixtures. In order to connect the building to the underground road network and thus to the sanitary rooms of the main house, it was subsequently basemented. The historical building was freed from later additions, the original timber construction is now visible again. New constructions such as box windows, interior paneling and wood shingled roofs were made using traditional craftsmanship. The new, contemporary function gives the “Alte Schualhus” the most important capital for the survival of historic houses: a vital everyday use for the next generation.

Employee-House “Rote Wand”
As the Hotel “Rote Wand” provides luxurious spaces for its guests, it was important for the management to make their employees live very comfortably as well. The employee-house, completed in 2016, offers 29 fully furnished single apartments with private bathrooms, accessed via a space-saving pergola. Large floor to ceiling glazing ensures brightness and transparency and creates a generous atmosphere despite the compact layout of the building. The two-story wooden building rests on a massive, lowered basement level. The elongated, shingle-clad building with its saddle roof responds to the architectural style of the hotel complex and the overall image of the village, rooting the employees’ residence within the context of the “Rote Wand” and Lech-Zug.

Client: Rote Wand Hotelbetriebs GmbH, Josef Walch
Location: A-6764 Lech, Zug 5
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project management: Susanne Gaudl, Helmut Brunner
Construction: 2007-2018
Area: Hotel resort 5,000 m², Altes Schualhus 110 m², Employee house 760 m²
Capacity: Hotel 58 rooms and suites, Altes Schualhus 36 places, Employee house 29 apartments

Partner
Hotel structural engineering: Mader & Flatz, Bregenz / HAVCR: Stefan Ammann, Bregenz / electronics: Ingenieurbüro Brugger, Thüringen / building physics: Bernhard Weithas, Lauterach /// photos: © James H Schriebl, © Adolf Bereuter
Altes Schualhus structural engineering concrete: Mader & Flatz, Bregenz / structural engineering timber: Merz Kley Partner, Dornbirn / building services: Klimaplan, Hohenems / electronics: Brugger, Thüringen /// photos: © Dietrich | Untertrifaller
Employee house timber construction: oa.sys baut, Alberschwende / building physics: DI Bernhard Weithas, Lauterach / HAVCR: Klimaplan, Hohenems / electronics: Sorgo, Au / heating, sanitary: Bömag Installationen, Schruns /// photos: © oa.sys. (Marcel Mayer), © Dietrich | Untertrifaller