House ST, Lech am Arlberg (AT)

The building at the edge of the village incorporates several uses. In addition to the two-story apartment, it houses a downstairs practice used by the female owner, two guest rooms and a rented apartment on the top floor. The decision in favor of a compact building promises as much sustainability as the sophisticated building services, including solar panels with a surface area of 20 m² and a connection to the district heating network.
The property is accessed at the front via the hillside floor, which, together with the garage and underground cellar for the wine inventory, penetrates the hillside. The entrances to the individual units are located on the residential floor above. Internal connecting doors allow for a good combination of the units. The top floor apartment is directly accessible via the main stairs. The apartment of the family is equipped with an internal staircase providing access to the sleeping area in the upper story.
The house, from the outside characterized by strict building regulations, develops a timelessly charming style inside, which is further enhanced by the owner’s preference for straight lines and geometrical forms. All floor plans are consistently zoned into road areas, wet rooms and common rooms. The floors and furniture are characterized by heavily grained acacia wood and birch plywood lends a bright texture to the ceiling. White walls, stainless steel in the kitchen and transparent glass panels add to a neutral balance of the materials used. They provide the calming background for the overwhelming vistas, which are underpinned by consciously positioned wall openings and the incised terrace.
The house, as a contemporary example of regional architecture, combines both sustainability and an authentic identity and asserts itself in the interplay between a demanding nature and a tourist environment.

Client: Family ST
Location: A-6764 Lech am Arlberg
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project management: Tobias Dieng
Construction: 2004-2005
Area: 500 m²

Partner
structural engineering: Mader & Flatz, Bregenz /// photos: © Bruno Klomfar