House R, Bregenz (AT)

Two rhythmical rows of large plates consisting of black-dyed precast concrete units frame the building at its visible side. A waterfall staircase connects the three unsupported and thus easily convertible floors, which are situated longitudinal to the slope. Each floor allows access to a ground terrace. The entrance area is situated at the front; building services and adjoining rooms are located behind it. The garage and a small apartment form the foundation of the garden terrace with pool, both of which are arranged on the floor above. Shiny white adjoining rooms and a matt black horizontal fireplace shape the interior design of the living area, which stretches along the entire longitudinal dimension of the building. Openings and recesses create a diversity of rooms and a network of visual references to all sides. The glass façade of a recessed loggia affords a stunning view over the bay of Bregenz, and a small covered terrace is situated in front of the garden, which expands into a genuine garden room on the hillside. Its opening back wall reveals a study room, a lightweight construction that protrudes over the longitudinal side of the house, providing a pulpit-like view over the lake. Bright skylight falls onto the staircase opening through the otherwise closed façade on the street side. In the dining area, a ceiling-high window opening frames the vista of thick treetops. This concludes the interplay between mass and view.

Client: Family R
Location: A-6900 Bregenz
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project management: Susanne Gaudl
Construction: 2001-2002
Area: 390 m²

Partner
structural engineering: Mader & Flatz, Bregenz / HAVCR: Team GMI, Dornbirn / building physics: Weithas, Hard / electronics: Hecht, Rankweil /// photos: © Bruno Klomfar