House LK, Hard (AT)

The architectural solution resembles the play of two cubes stacked on top of each other. Their delicate appearance evokes lightness that contrasts with the dimension and the choice of material, “heavy” exposed concrete. This tension between the image of the house and the provoked “impossibility” induces fascination.
The play with the abstract that inspires the sculptural quality of the building continues in the finishing, where two materials are predominant: The white ceilings and walls contrast the dark wood of the smoked oak that forms floors, window frames and doors. The visitor immediately understands the spatial layout as it emulates the form of the building on the outside.
The entrance at the intersection between ground floor and the upper story placed orthogonally one floor above, distinguishes a cross-shaped corridor layout on two levels. The living zone on the ground floor with a wide garden view are accented by the dining room that projects into the garden in line with the upper story that juts out just above. The inserted light shaft protrudes the office and a lodger flat. The bedrooms in the upper structure offer a panoramic view of the nearby lake due to the altitude and the orthogonal twist of the building.

Client: Family LK
Location: A-6971 Hard
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project management: Susanne Gaudl
Construction: 2008-2009
Area: 398 m²

Partner
site management: Künz, Hard / structural engineering: Mader & Flatz, Bregenz / HAVCR: Team GMI, Dornbirn / electronics: Hecht, Rankweil / glass: Marte, Bregenz /// photos: © Bruno Klomfar