House I, Schwarzenberg (AT)

The house’s design considers the privileged landscape location with a residential area, glazed on three sides. A flatly pitched saddle roof draws its protective shield far out to cover the terrace placed in front. In the rear part above the Schopf-like entrance, structural walls rise up to the roof, defining a more intimate residential zone with a sliding window-wall to the northwest.
The ground floor is more withdrawn. A series of four high-slender windows increase the protective cover’s effect, showing an outermost layer of horizontally bolted larch lathing. The construction method, the materials and the heating system are testimony to the client’s ecological approach. The timber construction is clad with silver fir both on the in and outside.
As an unsegmented solitaire, the structure is placed autonomously upon the pasture. In typological terms, the location and relationship to the landscape correspond to those of huts or haylofts scattered upon the well-groomed alpine meadow. Here, too, agriculturally utilized area and the house’s wall immediately adjoin each other.

Client: Family I
Location: A-6867 Schwarzenberg
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project management: Marina Hämmerle
Construction: 1999
Area: 268 m²

Partner
structural engineering: Mader & Flatz, Bregenz /// photos: © Ignacio Martinez