House D, Dornbirn (AT)

Stüben, a steep mountain plot above Dornbirn, offers views over the Vorarlberg Rhine Valley, the alpine landscape from the First to the Swiss mountains and in the northwest over Lake Constance. The house captures the panorama with its largely glazed living area on the top floor, and in its formal language, it creates references to the architecture of traditional farmhouses.
The found topography largely determines the concept of the house. A narrow path leads between old pear trees to the entrance on the lower level. The basement and the sleeping floor above disappear mostly in the terrain. The two stories are solidly constructed and show themselves as exposed concrete plinth. The distinctive cantilevered living floor in timber construction with a surrounding terrace and a wide, flat pitched saddle roof characterize the house, convey lightness as well as a feeling of security.
The spacious roof with white fir cladding, the oak floor and the materialized transitions to the outside of the terraces define the living space. The kitchen and the oven act as architectural elements of the room and are integrated into the exterior wall of the house. The reduced materialization of the house with concrete, wood and steel continues in the furnishing. It creates an unagitated overall design that makes the house a place of retreat and nature experience.

Client: Familie D
Location: A-6850 Dornbirn
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project managagement: Felix Kruck
Construction: 2016-2017
Area: 270 m²

Partner
Timber construction: Fetz Holzbau, Egg / HAVCR: Steurer, Schwarzenberg / elektronics: Prostrom, Lauterach / interior fitting: Schmidinger, Schwarzenberg /// photos: © Bruno Klomfar