House A, Dornbirn (AT)

The house is situated on the outskirts of Kehlegg, a hamlet above Dornbirn, on the edge of the steeply sloping meadow facing southwest. This hillside location results in the polarity between the one-story street side façade and the two-story façade facing the valley. It also triggered the functional division of the interior into an upper living room and a sleeping room below, which opens to the garden on ground level.
On its road side the building frames a triangular main courtyard. The courtyard is flanked by a flat-roof annex in a right angle to the ridge of the building. Its exposed concrete structure contrasts the main building made of timber.
After entering the residential unit, the visitor recognizes that the wooden façade forms only the exterior layer. The screen composed of horizontal silver fir slats gives the building a uniform appearance by framing a ring of terraces and exterior staircases. It superposes with interior, room-height glass and wood panels. The result is a spectrum of graduated transparency of light and views protecting the rooms according to the needed level of intimacy, while offering vistas of the valley and the Rappenlochschlucht, a ravine, to enhance the living environment.

Client: Family A
Location: A-6850 Dornbirn
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project management: Peter Nussbaumer, Felix Kruck
Construction: 2008-2009
Area: 252 m²

Awards
2011 Houses Award, 2011 Prize for Wooden Constructions Vorarlberg

Partner
structural engineering: Mader & Flatz, Bregenz / HAVCR: Team GMI, Dornbirn / electronics: Hecht, Rankweil /// photos: © Bruno Klomfar