Replacement of Hinteralmhaus, Scheiterboden (AT)

The Edelweiss Alpine Association describes the Hinteralmhaus as one of the most important huts in the Mürzer Oberland Nature Park. The positioning on the alpine pastures and the distinctive shape of the old hut should also remain noticeable in the replacement building. Our architectural concept for the new building therefore ties in seamlessly. The structure represents a rationalisation of the existing old building cubature without significantly changing the orientation and proportions of the striking gabled façade. The Hinteralmhaus is the only building that stands at right angles to the other huts on the alpine pasture. The replacement building also responds to this striking rotation and reacts to the existing topography with its topography.

Material & design
Plinth, joint and gable structure the building. In the plinth area, a newly constructed natural stone masonry is set using existing materials, in reference to the old hut and the context of the neighbouring buildings. Above this, the receding ground floor forms a weather-protected joint, followed by the projecting, dark-coloured roof.
The gable surfaces are covered with vertical board cladding made of carbonised spruce wood. A diamond-shaped wooden structure in front of the gable façade is a reference to the traditional haylofts and a unique feature that gives the Hinteralmhaus its identity. In terms of colour, the PV roof, gable and roof windows plus the gable façade form a dark, restrained unit – the safe roof over your head.

Supporting structure & construction
The timber construction stands above the basement and the partially cantilevered ceiling or floor slab made of in-situ concrete. The vertical load is transferred via the two longitudinal walls and the centre wall under the ridge, which is a large, wall-like beam with many openings to create bunks in the roof space. The two storey ceilings, also made of cross-laminated timber, are laid or suspended on this cross-laminated timber wall. Due to the advantage of the timber frame construction, structural elements also represent visible finished surfaces. Untreated spruce wood we also use generously for interior walls, furniture and windows.

Reuse
The exterior walls have a load-bearing layer of 8 cm thick cross-laminated timber panels. A non-load-bearing frame with insulation is attached to this. Thanks to this construction method, recycled timber from the existing building can be used for the frame timbers and the outer formwork. A high degree of prefabrication and the recycling of existing materials from the demolition ensures a simple, ecological and economical construction.

Client: Alpenverein Edelweiss
Location: A-8693 Mürzsteg, Hinteralm 31
Architeckture: Dietrich Untertrifaller
Project Management: Tobias Indermühle
Competition: 2023
Construction: 2024-2025
Area: 300 m²
Caüacity: 30 Beds

Partners
Statics Timber: Merz Kley Partner, Dornbirn / building services, electrics, acoustics: Sima Consulting, Vienna / building physics: Hacon GmbH, Eisenstadt / fire protection: Norbert Rabl Ziviltechniker, Graz