Café Deuringstrasse, Bregenz (AT)

The idea for the project originated in the desire to create a public living room in midst the city. A café emerged as the final product after refurbishing a town house in Bregenz. Past the recessed entrance, five steps lead to the former workshop of a joinery. Two tall rooms, dark acacia flooring and practical-smooth wall paneling create the setting for a discreet interplay of different atmospheres. As a modern interpretation of an urban institution, the café displays its allusions and quotations with intimate charm.
The motto of the club becomes manifest along the walls behind the benches upholstered in dark brown nappa leather. Hard wooden chairs with armrests that are a modified version of the classic 1950s shape form the contrast. The table design is equally timeless. Placed elevated, the bar is at the rear end of the space. A greasy, grey precast concrete component, revealing traces of heavy use, frames the counter. Typical bar chairs have been omitted. Instead a bench is placed vis-à-vis, slightly raised and at a safe distance, behind a stand-up table.
Two passages lead to the backstage area. The restrooms and the kitchen are deeply anchored in the rear section of the building. The lighting has been used discreetly. The matt shine of the bar’s backlit rear wall displaying rows of bottles is at the tables carefully coupled with spotlights generated by a sophisticated lighting unit placed inside wide interspaces traversing the clinical-white ceiling.

Client: Hansjörg Baschnegger
Location: A-6900 Bregenz, Deuringstraße 11
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project management: Susanne Gaudl
Construction: 2003
Area: 80 m²

Partner
site management: Edelhofer, Bregenz / structural engineering: Mader & Flatz, Bregenz / HAVCR: Synergy Dornbirn / building physics: Weithas, Hard /// photos: © Bruno Klomfar