Angelika Kauffmann Museum, Schwarzenberg (AT)

Placed on a rising slope, west of the village center, two small museums have been established in a historic and well-kept “Wälderhaus” (typical farmhouse of the Bregenzerwald region). The former living area serves as a local museum and is characterized by the typical bowery anteroom, which the people of Bregenzerwald call “Schopf” (porch) and which, though unheated, is protected against wind and weather by windows and ceiling-mounted drop down shutters. The new Angelika Kauffmann museum occupies the space of the former domestic wing and is accessible via the barn floor.
A wide sliding wall can be pushed aside to open the house. The foyer, which reaches up to the roof, lies behind a glass wall, giving the impression as if the gate to the barn floor were open. The doors, i.e. the part that can be opened, on the other hand, are made of solid wood and are closed. The fresh pale yellow silver fir wood of the walls and furniture contrasts with the age-darkened log wall that remained unpaneled. New beams secure the roof load and consist of steel sections to ensure differentiation from the old carpentry. The floor, rough sawn fir planks, is as soft as a carpet. It extends through the exhibition hall, whose side walls are divided into three shallow alcoves, separated by slender glazed spaces in which the steel beams, carrying the roof load of the old wooden trusses, come to the fore.

Client: Gemeinde Schwarzenberg
Location: A-6867 Schwarzenberg, Brand 34
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Project management: Rafael Grups, Herbert Greber, Peter Nussbaumer
Construction: 2006-2007
Area: 315 m²

Awards
2010 International Architectural Restauration Prize (Silver-Medal)

Partner
site management: Baukultur, Schwarzenberg / structural engineering: Merz Kaufmann Partner, Dornbirn / building services: Klimaplan, Hohenems / electronics: Lingg, Schoppernau / building physics: Weithas, Hard / timber construction: Berchthold, Schwarzenberg /// photos: © Bruno Klomfar