Am Papierbach Quarter, Landsberg

The task of the anonymous competition for the realisation of the residential development “Baufeld 3” on the site of the former plough factory in Landsberg am Lech was to construct a new quarter. With an area of 5.7 ha, the industrial wasteland near the centre is one of the most important inner-city development areas in Landsberg. In addition to residential and mixed use, childcare facilities with open spaces and a local provider, the need for cultural purposes is also to be met.
The design is based on the urban planning idea of the 2016 master plan: the L-shaped edge, accentuated by two high points, protects the green interior of the block from the noise development of the railway line in the east and forms the face in the direction of the Lech arch. In contrast to the hard edge stands the porous interior – two point houses and the opening into the green space at the Papierbach in the south.
In the sense of neighbourly living, the block is regarded as a social unit. The slightly elevated garden plinth clarifies the transition as a threshold from the public road space into the neighbourhood. The ground floor common room lines the covered entrance into the interior of the block. The garden offers private green for the apartments on the ground floor and common areas for all residents. The entrance area is cut through, accommodates bicycle and pram parking spaces and at the same time provides access to the garden. All staircases are on the fa├žade and are naturally lit. The point houses are accessed via the garden.
The stairwells of the peripheral buildings each provide access to two push-through apartments and one or two smaller apartments with orientation on one side. The point houses can accommodate two to three apartments per floor. All apartments are open, bright and spacious. Development areas are reduced to a minimum. The subsidised apartments are located on the ground floor of the peripheral buildings and on the upper floors of the north-western head building. Large balconies and terraces create pleasant outdoor living areas.
The building volume is kept compact with its lightly muddy brick facade. Attached flasks with smooth plaster surfaces create a lively interplay of offset elements with finely nuanced colour and surface gradations. Each balcony is equipped with a fixed plant element. The railings are lightly ornamented and contrast with the simplicity of the building.

Client: Ehret+Klein Real Estate Competence
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Competition: 2017, 2nd place