Hightech Innovation Center Würth, Munich-Freiham

Mission
Würth Elektronik eiSos, one of the leading manufacturers of electronic and electromechanical components in Europe, is planning a high-tech Innovation Center in the Munich district of Freiham. The new building aims to reflect the innovative achievements of the company with a focus on motivating employees and optimizing their skills by providing high-quality working conditions. Combining research, conference, administration and restaurant in an identity-creating representative building, Dietrich | Untertrifaller’s concept convinced the jury and won the competition unanimously.

Concept
The urban planning concept features two independent three-story buildings connected by a covered transition on the 1st floor. Together, the two solitaires form a campus divided by courtyards, oriented to the scale of the surroundings and yet representing a striking counterpole to the customary local buildings.
From the public street space, the inviting covered entrance area with the adjoining protected inner courtyard leads into the Innovation Center. Sheltered terraces and inner courtyards offer retreats and quiet zones. « The inner access concept is stringent, clearly structured and economical. The central access road, which runs in an east-west direction through all floors, provides good orientation and at the same time serves as a communication area between the various functions in the building, » comments the jury on our design.

Functionality
The main functions are divided vertically from the semi-public and representative areas on the ground floor to the more introverted areas of research on the upper floors. The event area, restaurant and showrooms are located on the ground floor and open onto the attractively designed outdoor area.
The flexible space concept on the upper floor adapts optimally to the needs of the various teams and uses. It enables places of retreat for individual research and working in small groups as well as areas for experimental, interactive processes. Various visual connections between the individual levels and functions promote the communicative character of the building.
« The uses on the ground floor are arranged correctly. The clear and functional layout of the uses on the two upper floors and, in particular, the manifold linking of the various office spaces with assigned terraces are recognised. The spatial concept offers a high degree of flexibility », confirms the jury.

Construction & Materiality
The lightweight construction made of prefabricated wood-concrete composite elements promises an economical, fast construction. Transparent areas with glass surfaces alternating with the closed areas of the ancillary rooms structure the interior.
The generously glazed façade is covered with a close, story-high wooden grid, which is covered with a protective metal cladding and at the same time includes the textile sun protection. The space-forming construction remains visible.
« The suggested wood compound system offers an innovative construction method, which can also be expected to be highly economical due to the possible extensive prefabrication. The facades show a high degree of design quality, » praises the jury’s report.

Client: WE eiSos GmbH & Co. KG
Architecture: Dietrich | Untertrifaller,
Competition: 2019 / 1. prize
Area (1.BA): HNF 7,900m², BGF 10,300m²
Capacity: Rooms for conferences, administration, research, restaurant, EDP, storage, technics, laboratories

Partner
structural engineering: Knippers Helbig, Stuttgart / energy technology: Transsolar, Stuttgart / landscape: Lohrer.Hochrein, München /// rendering: © Dietrich | Untertrifaller