Office campus Software company, Karlsruhe

The new campus will become a pioneer in the areas of collaboration, new work as well as environmental compatibility and sustainability. Our concept includes a Welcome Center, several Innovation Centers and a multifunctional parking garage. The individual buildings are connected by attractive open spaces and form a linked-up campus.

In a 1st construction phase, the Welcome Center, an Innovation Center and the parking garage will be built. The four-story Welcome Center is slightly set back from the street and thus opens a generous entrance for the campus. The two flanking structures of the parking garage and the innovation center frame a gently molded landscape with meadows, trees and a pond.

Three more innovation centers will follow in the 2nd construction phase. They again surround a park-like center and complete the square of the campus. The green heart of the campus thus remains free and is sheltered by the surrounding buildings. This source of relaxation and vitality for employees and visitors also provides a habitat for a wide variety of flora and fauna. Within the car-free campus, semi-public uses such as the cafeteria on the first floor of the Innovation Center or the Welcome Center line an access road, facilitating orientation. A more informal network of pedestrian and bicycle paths connects the individual buildings and open spaces.

Both the Welcome Center and the Innovation Center offer flexible spatial structures for different uses. In the Innovation Center, deeply carved terraces and well-proportioned courtyards provide attractive working areas. A central, spacious, naturally lit circulation zone ensures clear orientation within the building and at the same time offers a place for meeting and communication.

Due to the grid-based floor plan concept with economic spans, we designed the Welcome Center and Innovation Center as a wood-concrete hybrid building. In addition to the bracing cores of the vertical link, all other construction elements can thus be prefabricated. This ensures a high level of quality management from the facade to the floor slab as well as an agile and integrative planning process.

Client: Software company, Karlsruhe
Architecture: Dietrich | Untertrifaller
Competition: 2-stage planning competition 2019, award winner
Area: 23,280 m²
Capacity: welcome center, innovation center, parking garage

Partner
statics: Bollinger Grohmann, Frankfurt a.M. / building physics: Transsolar, München / landscape: Ramboll Studio Dreiseitl, Überlingen /// rendering: MSO